torsdag 15 mars 2007

Lapskojs en härlig smakupplevelse och riktig krigarmat

Satt och läste ännu en Sven Hasselbok då jag återigen stötte på denna mytomspunna konservburk som böckernas hjältar erövrat och glupskt kastade sig över.
Corned beef består av kokt nötkött som massproduceras i Argentina där kossorna fritt får ströva och beta i all skönas ro på landets vida sluttande nejder.
Konservburkar är i allmänhet mycket praktiska för en soldat i fält. Enda problemet i boken var att tyskarna inte riktigt visste hur dom skulle förtära den? Dom kunde knappast fråga de amerikanska eller ryska soldaterna då dom oftast låg massakrerade på marken.
USA sponsrade bolsjevikerna inte bara med krigsmateriel utan även med konservburkar av detta slag. Vid något tillfälle slevade Porta, Lillebror, Heide, Gamle, Sven, Barselona, Gregor samt Legionären i sig innehållet med sked och konstaterade att det smakade helt OK. Annars var Lillebrors favvorecept att blanda innehållet i "potatisgröt".

Vidare tror jag att det även smakar bra att skiva det direkt på mackan. Typ leverpastej. Vid ett tillfälle stekte jag det i stekpannan vilket inte är att föredra. Ty det luktade vedervärdigt. När jag väl blandade det i potatismos smakade det dock ypperligt med en slev rödbetor till.
Jag har nu utvecklat maträtten till det yttersta och resultatet blev,, Lapskojs om nu någon är bekant med denna kultträtt som serverades i de skolor jag gick i under det glada 80-talet. Har för mig att potatismoset då blandades med salta biten. Också det konserverat.

Recept för två personer:
7-8 medelstora potatisar som kokas i lättsaltat vatten samt 3 lagerblad, några vit/svartpepparkorn samt kryddpeppar.
Under tiden knölarna kokar så skivar man och steker en gul lök som brynes i rikligt med smör under svag värme. Vidare kan man öppna den mytomspunna corned beefburken med medföljande konservöppnare. Passa även på under tiden att värma en skvätt komjölk i kastrull.
När löken börjar få färg sänker man värmen till typ ettan. När potatisen kokat färdigt häller man av lagerblad samt kryddor.
vidare mosas potatisen lätt med en gaffel. (Potatisklumpar smakar bara gott!) Under tiden kan ni höja värmen under stekpannan och klicka i lite mer härligt smör över löken.
När smöret sedan smält häller man allt mums över potatisen samt blandar i corned beef och komjölken till en härlig gegga.
Servera med ett stort glas glad komjölk samt skivade rödbetor och dröm er bort till 1943 och den ryska stäppens hårda och sinneslöst blodiga strider..,

Lapskojs kommer förresten ifrån tyskan och betyder mat för hårda/tuffa grabbar.


Den röda faran från väst.

Inga kommentarer: