tisdag 20 mars 2007

Härlig currykryddad kulturberikning

Idag tyckte min sambo att vi skulle vara lite internationella eller ”kulturberikade” varpå jag åkte på att laga min heta currykycklinggryta. Visst tänkte jag det kan jag väl göra trots att det kallas smygrasism enligt Täppas Fågelberg. För man kan inte vara motståndare och skeptisk till den generösa flyktingpolitiken som bedrivs i Sverige samtidigt som man äter internationell mat från Asien, Balkan eller kebab från den antidemokratiska och kvinnoförtryckande halalavkroken. För då är man smygrasist. Allt enligt herr fågelberg på radio P1.
Hur man kan jämföra mat i alla dess former med anarki, kaos, segregation, socialbidrag och kulturkrockar; En raskt ökande brottsstatistik, raskt statistiskt ökande våldtäkter och personrån samt raserandet av ett helt folk är mer än jag begriper. Hur som helst Asiater har jag aldrig haft några problem med och tycker det är ett himla arbetsamt, äkta och skötsamt folk. Så lagar dom god mat också.

Nåväl i Oskarshamn är vi så kulturberikade så vi har en egen thai/kinaaffär och dit sökte jag min kos med silverpilen. Raskt plockade jag åt mig Cocosmjölk, äggnudlar, minimajs, gröna ärter, thaisoja och hela(!) bambuskott vilka jag inte hade en aning om hur dom såg ut.(som små gula "alienägg")

Lite snurrig i kulan blev man allt då man knappast var bekant med en tredjedel av sortimentet. Men spännande var det! Kycklingen köpte jag visserligen på ett närliggande snabbköp då jag vurmar för djuren och anser att vi nog allt har en bättre djurhållning i Sverige än i Sydostasien där fågelinfluensan uppfanns. Purjolöken fann jag till min glädje växande i vårt kylskåp.



Färska Rymdägg
Kycklingfilén styckade jag raskt varpå den landade i min wok. (Så berikat är mitt kök ingen stekpanna här inte). Kycklingen fick simma i lite salt, curry, malen ingefära, peppar, vitlökspulver, olja och thaisoja. När fågeln slutat flaxa fiskade jag upp bitarna med hjälp av en hålslev och sedan håvade jag i med grönsakerna; Bambuskott, minimajs, purjolök och även lite strimlad vitkål som jag hittade i kylskåpet.Mmm! Ärterna som man kan byta ut mot sockerärter (tänkte inte på det) lägger jag i senare tillsammans med Cocosmjölken. Ja sen är det färdigt. Krydda med curry och lite malen ingefära efter behag. Thaisojan gör sitt med då den smakar gudomligt! Det hela serveras med nudlar eller jasminris vilket det blev denna gången då barnen fick bestämma.Dryck till denna måltid: Coca cola!


Som efterrätt föreslår jag som i vårt fall gammal hederlig svensk hemglass. Detta med glassbilen är något som verkligen gör mig varm inombords, då jag tycker det är så himla gulligt och ursvenskt. Jag minns nostalgiskt min barndom hemma på mammas gata då kvarterets barn med blonda lockar kom utrusandes till tonerna av den välkända glassbilstrudelutten.
Med hemglassen blir matkulturkrocken total och kan då även med välbehag serveras till en jublandes "åsna" Måna eller annan kulturberikad nyttig idiot. Glöm inte midsommarstruten..,



Smaklig måltid! Dröm er nu bort till Kao Laks soliga strand med glassbilens melodi susandes bland palmkronorna.










Kao Lak


Visste ni förresten att curry inte är en enskild krydda! Utan en (kultur)blandning utav flera olika kryddor. Nu är det lyckligtvis matlagning vi talar om och inte någon politisk korrekt svensk mångfaldsfråga.




Inga kommentarer: